Les hepatitis. Les malalties inflamatòries del fetge

Fa pocs dies es celebrava el Dia Mundial de l’Hepatitis. A propòsit d’aquesta diada ens ha semblat adient fer una petita revisió sobre les hepatitis.

osset_hepatitis_blog

Que és una Hepatitis?

El concepte Hepatitis no es refereix a cap malaltia concreta, solament es refereix a una lesió del fetge originada per un procés inflamatori que afecta a les cèl·lules hepàtiques, els anomenats hepatòcits. Aquesta lesió és fàcilment identificable amb una simple anàlisi de sang en la que s’observa l’augment en la sang d’alguns productes integrants dels hepatòcits. Ens referim fonamentalment a les dues Transaminases ALT i AST. També es pot observar l’augment d’altres productes com l’enzim Gamma-GT,  la Bilirubina o d’altres.

Quines són les causes de les Hepatitis?

Són molt diverses. Les més conegudes són les hepatitis de causa infecciosa, les conegudes Hepatitis víriques: Hepatitis A, Hepatitis B i Hepatitis C. Però en el curs d’altres malalties infeccioses també es pot observar augment de les Transaminases, la qual cosa ens confirma l’afectació del fetge. Són moltes i molt diverses les malalties infeccioses que poden presentar un cert grau d’Hepatitis, a tall d’exemple tenim la Mononucleosi Infecciosa, la febre tifoide o la SIDA.

Altres hepatitis estan originades per malalties metabòliques o genètiques com per exemple, l’Hemocromatosi, la Malaltia de Wilson o el Dèficit d’alfa-1-antitripsina.

Una causa poc freqüent són les Hepatitis autoimmunes en les que el causant de la lesió del fetge és el propi sistema immunitari que genera defenses dirigides contra el propi fetge.

Com a causa bastant freqüent d’hepatitis cal esmentar la produïda per tòxics. Entre les Hepatitis per tòxics cal remarcar l’hepatitis alcohòlica –poc freqüent en pediatria però molt prevalent en adults- o aquelles originades per la ingesta de bolets verinosos (Amanita phalloides) o per la ingesta important d’alguns medicaments com el Paracetamol i d’altres.

Quines són les manifestacions de les Hepatitis?

Independentment de la causa de l’hepatitis, la majoria d’hepatitis donen poca simptomatologia. Sovint l’aparició d’una discreta icterícia o d’una orina fosca és el símptoma que ens suggereix l’afectació del fetge. Però en ocasions s’observa l’aparició d’una simptomatologia aparatosa: Icterícia, hemorràgies, baixada de la Glucosa en sang, somnolència o coma, etc.. Habitualment això succeeix en les hepatitis greus i aquests símptomes venen originats per la fallada del fetge.

Quin és el tractament de les Hepatitis?

Doncs dependrà de la causa i de la gravetat de la lesió hepàtica. Algunes Hepatitis infeccioses requereixen tractaments específics com per exemple els tractaments antivirals en l’Hepatitis B i C. En les Hepatitis tòxiques és fonamental evitar l’exposició al tòxic. En aquelles hepatitis greus o fulminants el tractament sovint passa per realitzar un transplantament de fetge.

En resum, les Hepatitis són un conjunt de malalties que tenen com a denominador comú la lesió del fetge i que presenten un ventall ampli de símptomes que va des de cap símptoma fins al greu quadre de la fallada hepàtica. El tractament caldrà individualitzar-lo i dependrà de la causa que l’origina i de la gravetat de l’alteració de la funció hepàtica.

Dr. Amadeu Roca

Gastroenteròleg pediàtric

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s